Tuin van de wijk

Ontmoetingsplek op het Afrikaanderplein

Op het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid is een versteend stukje publieke ruimte getransformeerd tot een ware oase. Deze avontuurlijke tuin laat bezoekers stilstaan bij de inheemse planten en dieren die voorkomen in de wijk en vertelt hoe deze elkaar nodig hebben. 

Aanpact ontwierp een pergola structuur om de tuin op te delen en verschillende functies een plek te geven. Houten platformen om te zitten en een boek te lezen uit de minibieb, nestkastjes voor vogels, een bijenhotel en een compostbak gecombineerd met een regenton. Het resultaat is een gevarieerde tuin waar overal iets te ontdekken is. 

De gebouwde elementen zijn volledig circulair gebouwd met materialen afkomstig van Diergaarde Blijdorp, Buurman, stadshout en de straattegels zelf. 

Status: Opgeleverd 2022

Samenwerking: De Straatapotheek en wildpluk expert Buit deden de beplanting en verzorgden de teksten voor de borden. Illustrator Bas de Ruiter tekende een spin als mascotte voor de tuin en Kongsi verbond verschillende partijen en verzorgde de publiciteit.

Rol Aanpact: Ontwerp en realisatie

Opdrachtgever: Diergaarde Blijdorp, Bibliotheek Rotterdam, Rotterdams weerwoord

Locatie: Afrikaanderplein, Rotterdam