De Boei

Circulaire transformatie van garage tot dagbesteding

In opdracht van Ipse de Bruggen werken wij aan de transformatie van een voormalige showroom en garage tot een hedendaagse dagbestedingslocatie voor mensen met een beperking. Om dit project op een zo duurzaam mogelijke manier te kunnen doen werken wij samen met Superuse studio’s, pioniers in het circulair bouwproces. 

De locatie bestaat uit vijf verschillende werkgroepen die worden ondergebracht in ‘huisjes’ gelegen aan een centrale straat. Op deze manier ontstaat een overzichtelijk gebouw met gradaties in privacy: een diversiteit aan verblijfsplekken die aansluiten op de diverse behoeften van de cliënten. Bijkomend voordeel is dat niet de gehele loods verwarmd hoeft te worden. Het gebouw grenst aan het Heempark waarlangs de entree is gecombineerd met een kantine en een winkelfunctie. 

Naast materiaalgebruik wordt ook sociaal een zo duurzaam mogelijk concept voorgesteld. Zo wordt op voorhand door middel van een sociale inventarisatie onderzocht hoe de functies van het gebouw optimaal op de buurt kunnen aan sluiten. 

Ook wordt gekeken hoe de vaardigheden van de cliënten kunnen worden ingezet bij het bouwproces. Bijvoorbeeld door het voor- of nabewerken van bouwdelen zoals kastdeurtjes in eigen werkplaats. 

Status: Lopend

Rol Aanpact: Ontwerp en onderzoek

Samenwerking: Superuse studio’s is mede ontwerper staat in voor het circulair proces. 

Opdrachtgever: Ipse de Bruggen

Locatie: Buys Ballotlaan, Vlaardingen