Voedselverhalen

Levende tentoonstelling met een modulair systeem

Voedselverhalen verkent de relaties tussen voedselproducten en onze geschiedenis, onderzoekt hoe voedsel ons verstrengelt met onze omgeving, en speculeert over de veranderingskracht van ons eten.

Het ruimtelijk concept voor de tentoonstelling is ontworpen om een gesprek te beginnen over voedsel en eetculturen: wat zegt eten ons over onszelf?
Bij binnenkomst is het eerste wat bezoekers zien het Voedselarchief, een groeiende installatie waar lokale Voedselverhalen en objecten worden verzameld.

De tentoonstelling eindigt met de ‘Eetkamer van Gouda’, een grote gemeenschappelijke eettafel die uitnodigt om nog even te blijven hangen, te lezen, verhalen te beluisteren en je eigen verhaal te delen. De tentoonstelling brengt werken samen van Arne Hendriks, Kristof Vrancken, Anastasia Eggers, Suzanne Bernhardt, Uli Westphal en Poorvi Garag, die elk op een eigen manier onze relatie met voedsel onderzoeken.

Voor de materialisatie hebben wij gekozen voor bouwstenen uit de voedingsindustrie: herbruikbare voedselkratten met standaardmaten, die na het evenement hun oorspronkelijke functie weer terugkrijgen.
Door deze module te combineren met multiplex hebben wij alle elementen op een duurzame manier gebouwd die aansluit bij de tijdelijke aard.

Status: Opgeleverd 2024

Rol Aanpact: Ontwerp en realisatie

Samenwerking: Johanna Fuld zat in ons ontwerpteam en maakte de foto’s. De grafische vormgeving is gedaan door Marleen van den End

Opdrachtgever: Stichting Pollen

Locatie: Jeruzalemstraat 4, Gouda